In een vorige blog last je over hoe je kon koken op een energiezuinige manier. Hier gaf ik wat tips met betrekking tot het energiezuinig gebruiken van de koelkast, diepvriezer, oven, microgolfoven en zelfs potten en pannen! Benieuwd naar deze tips? Lees dan: Energiezuinig koken.
In mijn blog had ik het even over kalk in de waterkoker. Kalkaanslag zorgt ervoor dat je toestellen sneller stuk gaan. Specifiek bij de waterkoker, gaat de kalk zich vastzetten aan het verwarmingselement. Hierdoor moet je waterkoker meer moeite doen, lees: langer energie verbruiken, om je water op te warmen. Ook zet kalk zich vast in de tuit van de waterkoker waardoor je soms schilfers kalk in je thee krijgt en dat is natuurlijk niet smakelijk.
Vele mensen vergeten hun waterkoker te ontkalken, deels uit vergeetachtigheid, maar ook omdat ze niet weten hoe het moet. Hieronder lees je hoe je je waterkoker kan ontkalken met azijn of een citroen!
Ontkalken met azijn
Azijn bestaat in vele soorten. Belangrijk bij het ontkalken van je waterkoker is dat je natuurazijn gebruikt. Waarom natuurazijn? Natuurazijn is geurloos en vooral smaakloos. Wanneer je gewone schoonmaakazijn gaat gebruiken, zal je merken dat de geur, maar vooral de smaak moeilijk weg te krijgen is. Dit heb je dus niet voor met natuurazijn.
Op naar het stappenplan voor het ontkalken van je waterkoker met natuurazijn:
1. Doe ongeveer 250ml natuurazijn in je waterkoker.
2. Vul je waterkoker nadien verder water.
3. Laat je waterkoker drie keer goed koken.
4. Giet de waterkoker dan leeg.
5. Spoel de waterkoker nog eens met water.
Vergeet zeker de laatste stap niet uit te voeren!
Ontkalken met citroen
Voor diegene die liever geen producten gebruiken in hun huishoudtoestellen, is er ook een natuurlijke oplossing, namelijk de citroen. Een citroen heeft een hoge zuurtegraad en het is net dat zuur dat de kalk zal verwijderen.
Op naar het voor het ontkalken van je waterkoker met citroensap.
1. Knijp het sap uit de citroen.
2. Doe het sap in de waterkoker.
3. Laat dit een aantal uren weken.
4. Vul het nadien met water.
5. Breng het mengsel aan de kook.
6. Giet het opgewarmde citroensap uit in je gootsteen.
7. Herhaal dit tot de kalk is verdwenen.
8. Spoel je waterkoker goed om met water.
Het nadeel aan kalkaanslag verwijderen met citroen is dat dit proces even kan duren en je het soms een aantal keren opnieuw zal moeten herhalen.