HOME |  OVER ONS |  FAQ | Blog | Nieuws | Jobs | Contact

Energiezuinig verwarmen


Brr koud: We zetten de verwarming wat hoger of net omgekeerd: Amai het is hier warm, we zetten de verwarming een graadje lager. Jammer genoeg is dit nog heel vaak het principe die we hanteren als het aankomt op het verwarmen van onze woning. Lees hieronder hoe je energiezuinig omgaat met jouw thermostaat.

Een graadje meer of minder

De verwarming goed hoog zetten op een koude winterdag. We kennen en doen het vaak allemaal. Al is het beter om dit niet te doen. Er zijn vele nadelen verbonden aan je verwarming willekeuring aan en af zetten. Telkens als je aan je verwarming vraagt om opeens een graad hoger te verwarmen, gaat er veel energie door je verwarming gepompt moeten worden. Op een korte periode zal je dus ineens veel verbruiken.

Wat je beter doet, is een trui aandoen of een oodie of nog beter: Kruip samen gezellig onder een dekentje. Bij ons thuis staat er een mand vol dekentjes en liggen er in de zetel altijd twee dekentjes voor twee personen. Goed om vier personen warm te houden en goed voor ons energieverbruik, want onze thermostaat staat maar op 19!

Energiezuinig verwarmen in Tienen
Energiezuinig verwarmen in Tienen

De programmeerbare thermostaat

Ik hoor je al denken: 19 graden, dat is toch echt heel koud. Toen mijn partner me vertelde dat hij het een graadje lager wou zetten, was ik ook helemaal van mijn melk. Uiteindelijk hebben we het gewoon gedaan en weet je wat? Ik merk het zelfs niet eens dat het een graad minder staat. Een graad verschil, maakt soms echt niet uit.

Voor diegene die een programmeerbare thermostaat hebben, lees dan zeker verder hoe je deze optimaal kan gebruiken. Voor diegene die het nog niet hebben, je kan een programmeerbare thermostaat vaak aansluiten op je bestaande ketel, je kan dus makkelijk omschakelen. Een kleine kost, voor nadien nog minder te verbruiken.

Wat doet zo een programmeerbare thermostaat nu eigenlijk? Waarom is die zo verschillend van een aan-uit thermostaat? Een aan-uit thermostaat staat ofwel aan ofwel uit. Je vraagt bijvoorbeeld 19 graden. Dan zal het heel de dag en nacht 19 graden zijn. Je ketel zal aanspringen als het kouder is dan 19 graden om je woning weer op te warmen en afspringen wanneer de temperatuur bereikt is.

Ik maak hieronder even een dagindeling. Stel je vertrekt om 8u naar het werk en komt om 16u terug thuis. Je thermostaat heeft dan 8u verwarmt voor niemand. Je hebt dus 8u verbruikt zonder er geniet van te hebben. Je kan natuurlijk je verwarming uitzetten als je vertrekt en weer opzetten als je thuiskomt. Al doen vele mensen dat niet, je komt dan namelijk toe in een koud huis en het duurt even vooraleer je woning weer opgewarmd is.

Thermostaat
Thermostaat

Dit probleem kan je verhelpen met een programmeerbare thermostaat. Het spreekt eigenlijk voor zich: Je kan je thermostaat programmeren. Je kan instellen wanneer je wilt dat de thermostaat verwarmt en wanneer niet. Ik ga weer verder om het voorbeeld van hierboven. Je vertrekt om 8u naar het werk. Je stelt in dat de verwarming afslaat om 8u. Je komt thuis om 16u. Je stelt je thermostaat zo in dat deze om 15u30 al opspringt, zo kom je thuis in een warme woning. Wil je in het weekend graag een hele dag warm, dit kan je ook instellen, aangezien vele programmeerbare thermostaten een weekschema hebben, kan je dag per dag instellen hoe je wilt dat de verwarming werkt.

Ben je onzeker over hoe je de thermostaat juist moet instellen? Geen paniek: Wij helpen je graag verder!

Meest recente posts

Blog

In de kijker

contact

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je onze hulp inschakelen bij je (volgend) project? Of heb je een vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.