HOME |  OVER ONS |  FAQ | Blog | Nieuws | Jobs | Contact

Energiezuinig koken


Je bent elke dag zeker een half uur in de keuken. Zonder dat je het weet, verbruik je tijdens jouw kookavontuur heel veel energie. Er zijn kleine simpele truckjes om je energieverbruik te doen dalen in de keuken

De koelkast en diepvriezer

We gaan een kijkje nemen naar de koelkast. Deze verbruikt meer als er minder in je koelkast staat. Een goede tip, is dus steeds je koelkast goed te vullen. Je hoeft dan niet gigantisch veel eten te kopen, je kan er simpelweg lege flessen of plastic dozen in plaatsen.

Hetzelfde is ook van toepassing voor de diepvries. Hoe minder gevuld, hoe meer de diepvries verbruikt.

Maar hoe komt dat nu? Hoe voller je koelkast of diepvries is, hoe minder lucht er telkens opnieuw gekoeld moet worden.

Energiezuinig koken - BV Deridder
Energiezuinig koken - BV Deridder

De oven en microgolfoven

Naast het efficiƫnt en energiezuiniger bewaren van je voedingswaarden, kan je ook energiezuinig koken.

We maken allemaal wel eens iets klaar in de oven. Het energiezuinigste is eigenlijk dat je veel tegelijk in de oven zet of na elkaar. Bijvoorbeeld een lekkere ovenschotel staat in de oven voor het avondmaal. Je haalt deze eruit en je kan diezelfde warmte gebruiken om nog een taart in de over te zetten. Een ideale oplossing voor de zoete bekken onder ons.

Ben je eigenlijk geen fan van dessertjes, geen ramp. Je kan je oven nadat je hem hebt gebruikt ook laten openstaat. Zo komt de warmte in je woning terecht in plaats van naar buiten via de ventilatie.

Heb je zowel een oven als een microgolfoven? Dan is het vaak voordeliger om je microgolfoven te gebruiken. De microgolf heeft voldoende aan 1000 Watt, terwijl je oven al zeker 2500 Watt verbruikt. Je eten wordt ook veel sneller warm in de microgolfoven, waardoor je toestel minder lang zal opstaan en dus ook minder gebruikt.

Kook je graag met potten en pannen? Ook hier bestaan er tips voor!

Op elk potje past een deksel

Zorg ervoor dat je steeds de juiste pan kiest. Kook je een klein gerecht, dan heb je voldoende met een kleine pan. Wanneer je een te grote pan (bijvoorbeeld 20cm) gebruikt, maar je eigenlijk voldoende hebt aan een pan van 14cm, zal je verbruik al snel halveren.

De waterkoker

De laatste tip in de keuken, heeft betrekking op je waterkoker. Vele mensen gebruiken hun waterkoker, maar vergeten die wel eens te ontkalken. Kalkaanslag zet zich vooral vast aan het verwarmingselement van de waterkoker, waardoor je waterkoker meer energie nodig heeft om het water te verwarmen. Je waterkoker regelmatig ontkalken is dus de boodschap.

Waterkoker - BV Deridder
Waterkoker - BV Deridder

Ben je benieuwd hoe je je toestellen het beste kan ontkalken, dat lees je in onze blog:
‘Ontkalken doe je zo, de waterkoker!’ -> Live op 24/02/2023 en ‘Ontkalken doe je zo, de badkamer!’ -> Live op 03/03/2023

Meest recente posts

Blog

In de kijker

contact

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je onze hulp inschakelen bij je (volgend) project? Of heb je een vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.